Fanzine The Blues of F.C. Bruges 100 jaar eerste titel Club Brugge

Fijne samenwerking met sfeergroep The Blues of F.C. Bruges voor het fanzine naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de eerste landstitel van Club Brugge. Niet eerder werd zoveel informatie over de titel van 1920 gebundeld. Klik op de link hieronder om het volledige fanzine in pdf-formaat te bekijken en lezen:

Fanzine 100 jaar eerste titel Club Brugge – VZW The Blues of F.C. Bruges

Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP22: FC Brugeois – Racing Club de Malines 3-0

Op zondagnamiddag 21 maart 1920 baadt De Klokke in een prachtige voorjaarszon. In Sint-Andries is het rondom het terrein drummen voor de beste plaatsen. Zowat 8.000 toeschouwers zijn toegestroomd om hun FCB voor de allereerste keer landskampioen te zien worden. Club heeft daarvoor tegen Racing Club Mechelen genoeg aan een gelijkspel. De Mechelaars zijn een deftige middenmoter en FCB is ongeslagen op De Klokke. Het vertrouwen in een goede afloop is groot.

Om 14u30 verschijnen beide elftallen onder leiding van scheidsrechter Raphaël Van Praag op het terrein. Kapitein Hector Goetinck kiest ervoor om te starten met de zon in de rug. Op de golven van het deinende publiek neemt FCB de wedstrijd meteen in handen. Al na drie minuten zet Félix Balyu Club op voorsprong. Het doelpunt komt er na een mooie collectieve aanval: Ernest Rachels bedient Emiel Pollet, die de bal over de Mechelse verdediging lift, waar Félix de bal op de borst controleert en onhoudbaar binnenschiet. Een salvo van gejuich weerklinkt op De Klokke.

Wanneer Raphaël Van Praag om iets na 16u15 voor het eindsignaal fluit, juichen en applaudisseren de toeschouwers zich het delirium in. Soldatenmakkers en supporters hijsen de kampioenen op de schouders.

De bezoekers herstellen het evenwicht en komen zelfs tot enkele kansen. Niemand geraakt echter voorbij Charles Cambier. Ook vandaag heerst Charlie in de verdediging. Nog voor rust scoort Félix Balyu een tweede keer, maar zijn doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel. Emiel Van Belle verdubbelt kort na rust wel de voorsprong, ditmaal op assist van Félix. De Klokke zwelt bij elke verlopen minuut van anticipatie. En op een van de vele hoekschoppen neemt Léon Vande Voorde alle twijfel weg.

Bron: Sportwereld van maandag 23 maart 1920.

Wanneer Raphaël Van Praag om iets na 16u15 voor het eindsignaal fluit, juichen en applaudisseren de toeschouwers zich het delirium in. Spelers worden door soldatenmakkers en supporters op de schouders gehesen, krijgen bloemen in hun handen en kransen rondom hun nek. Toeschouwers verdringen elkaar om een glimp van de nieuwe kampioenen op te vangen. Het gebeurt op een soundtrack van entertainende accordeonmuziek. Wanneer de kampioenen zich klaarmaken om het veld te verlaten, weerklinkt op De Klokke de Brabançonne.

Bron: Sportwereld van maandag 23 maart 1920. Felicitaties van Sportwereld aan de kersverse kampioenen.

Op dat moment wordt ook de foto genomen die de geschiedenis zal ingaan als hét beeld van het seizoen 1919-1920. De elf basisspelers die tijdens die namiddag het kampioenschap over de streep hebben getrokken, poseren voor een van de doelen. Ze worden geflankeerd door bestuursleden en speler René De Raedt, die de tweede helft van het seizoen heeft gemist wegens een heupblessure.

Bron: Beeldbank Brugge. Naast de elf basisspelers op de foto ook de geblesseerde René De Raedt (als derde van links).

Vandaag, precies 100 jaar na datum, kijken we naar de eerste landstitel van Club Brugge als naar een stip aan de horizon. Op foto’s zien we mannen in hun twintiger en dertiger jaren. Ze hebben vier gruwelijke oorlogsjaren achter zich en het ongebreidelde leven voor zich. Doelman René De Smet huwt twee dagen na de titelmatch al met zijn geliefde Bertha Deruelle. Ze krijgen een dochter. Hij blijft als uitbater van een groente- en fruitwinkel in de Smedenstraat zijn hele leven in Brugge. Linksbuiten Armand Pollet ruilt heel even Brussel voor Brugge en baat daarna op ’t Zand het befaamde Hôtel du Singe d’Or uit, gedurende decennia hét Clublokaal. Middenvelder Ernest Rachels bouwt een mooie militaire carrière uit. Anderen zwermen naar Knokke-Heist, Antwerpen en Brussel. Topschutter Félix Balyu vertrekt in 1923 naar Frankrijk, waar hij bij zijn dood in 1971 in Tourcoing woont.

Enkel doelman René De Smet en middenvelder Joseph Delporte, zien hun FCB nog landskampioen worden.

In 1940 wacht de mannen op middelbare leeftijd een nieuwe wereldoorlog. Verdediger Honoré De Smet, kleermaker van beroep, maakt die niet meer mee. Hij sterft in 1935. Voor anderen bepaalt de oorlog voor de tweede keer hun leven. Zo overlijdt kapitein Hector Goetinck in Heist-aan-Zee nadat een bom niet ver van zijn huis terechtkomt en hij wordt geraakt door weggeslingerd shrapnel. Ook dat andere Clubicoon, Charles Cambier, krijgt het tijdens de oorlogsjaren zwaar te verduren.

Slechts twee van hen, doelman René De Smet en middenvelder Joseph Delporte, zien hun FCB nog landskampioen worden. Dat gebeurt in 1973. Tijdens de kampioenshuldiging worden spelers in open koetsen door de stad gevoerd. De 80-jarige René De Smet is op dat moment te ziek om de viering bij te wonen. Joseph Delporte, op enkele maanden van zijn 74ste verjaardag, is er wel bij. Hij deelt een koets met aanvaller Ruud Geels. Joseph overlijdt op Valentijnsdag 1979. Enkele maanden nadat Club op Wembley de finale van de Europabeker der Landskampioenen heeft betwist, sterft de laatste telg van het kampioenselftal. De landstitel van 1920 ademt sindsdien op de overlevering.

Vandaag scheiden een volledige eeuw FCB-voorzitters Albert Dyserynck en Bart Verhaeghe, De Klokke en Jan Breydel, Clubkapiteins Torten en Ruud, en Charles en Charles. Cambier en De Ketelaere. De ene 100 jaar geleden de Oude Leeuw van Brugge, de andere vandaag een gracieuze welp die geruisloos in de eerste ploeg is gegleden. Het is toeval, maar tegelijk een mooi symbool, in zeven letters een teken van continuïteit. Ook wanneer onze levenslijn stopt, loopt die van Club door. Anno 2020 een volwassen voetbalclub die supporters, sympathisanten en tegenstanders blijft beroeren en een brede maatschappelijke rol vervult.

Den Brugeois, de Club, Club Brugge, FC Bruges, of kortweg FCB.

 Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

 • Archief Het Laatste Nieuws
 • Archief Sportwereld
 • Archief Gazet van Antwerpen
 • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele

Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP21: FC Brugeois – Antwerp FC 4-0

Het is een en al rumoer wanneer Club op de voorlaatste speeldag Antwerp FC ontvangt. Félix Balyu is de absolute ster. In een 4-0-overwinning scoort hij alle doelpunten.

De Klokke kirt bij de tackles van Charles Cambier. Op het middenveld heerst Joseph Delporte alsof hij al jaren in het eerste elftal voetbalt.

De 1-0 komt er al na drie minuten. Nog voor rust vervolledigt Félix zijn hattrick. Behalve het aanvallende compartiment toont ook de verdediging met Honoré De Smet en Charles Cambier zich onwrikbaar. De Klokke kirt bij de tackles van de ervaren Cambier. Op het middenveld heerst Seppen Delporte alsof hij al jaren in het eerste elftal voetbalt. Na een individuele actie zet Félix Balyu tijdens de tweede helft de 4-0-eindstand op het bord. Nog één week scheidt Club van een eerste landstitel.

De opdracht is eenvoudig: komende zondag op De Klokke niet verliezen van Racing Club Mechelen en de eerste landstitel is binnen.

De verzamelde pers duimt vurig mee. Zo sluit Sportwereld het wedstrijdverslag af met de zin: “Allo, Clubmannen, nog een streepje en de zege is aan u.” Hetzelfde lezen we in Gazet van Antwerpen. “Na vijf jaar stil zijn en na door den vijand overgroote schade geleden te hebben, sloegen de Clubmannen de hand aan het werk. Zondag zullen allen de belooning genieten voor hun onverpoosden ijver! Nog een duwke, mannen, de zege is aan u en ’t zal feeste zijn in de Brugsche stede.”

FCB staat na 21 speeldagen voor het eerst aan de leiding. De opdracht is eenvoudig: op de laatste speeldag op De Klokke niet verliezen van Racing Club de Malines en de eerste landstitel is een feit.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

 • Archief Het Laatste Nieuws
 • Archief Sportwereld
 • Archief Gazet van Antwerpen
 • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele

Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP20: FC Brugeois – Beerschot AC 2-1

Club start het drieluik dat over titelwinst zal beslissen tegen Beerschot AC. FCB heeft met de Antwerpenaren nog een rekening te vereffenen. Vijf weken eerder won Beerschot immers nog in Antwerpen met 3-2.

Op De Klokke toont Club zich voor een aanzienlijke menigte de betere ploeg. Pas drie minuten voor rust komt FCB eindelijk op voorsprong. Manten Pollet bedient Félix Balyu, die perfect afwerkt. In een evenwichtige tweede helft maakt Beerschot op de tegenaanval gelijk. Alweer slaat de schrik de supporters om het hart.

Kapitein Hector Goetinck stuurt vijf minuten voor het einde van de wedstrijd het schip richting veilige haven. Torten schiet van op zijn rechterflank overhoeks binnen.

Winst is een must, dus trekt FCB vol naar voren. Het krijgt kans na kans. Onder meer Léon Vande Voorde, in vorige wedstrijden de meest trefzekere Bruggeling, mist een immense mogelijkheid. Vijf minuten voor tijd stuurt kapitein Hector Goetinck het schip richting veilige haven. Torten krijgt op zijn rechterflank de bal van Emiel Van Belle en trapt overhoeks binnen. Even is er nog protest, maar dat wordt gauw weggewuifd door de scheidsrechter. De Klokke ontploft. Voor het tweede weekend op rij pakt FCB in het absolute slot de winst.

FCB heeft in de resterende thuiswedstrijden genoeg aan één overwinning en één gelijkspel om de titel te pakken.

Het Handelsblad schrijft over “een prachtigen wedstrijd” met de broers Emiel en Armand Pollet, Ernest Rachels en Charles Cambier als uitblinkers. Gazet van Antwerpen zet doelman René De Smet en Félix Balyu in de kijker.

FCB kruipt in het klassement tot op twee punten van leider Union en één van Daring, die beide al hun wedstrijden hebben gespeeld. Dat betekent dat Club in de resterende thuiswedstrijden tegen Antwerp FC en Racing Club de Malines genoeg heeft aan één overwinning en één gelijkspel om de titel te pakken.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

 • Archief Het Handelsblad
 • Archief Gazet van Antwerpen
 • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele

Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP19: Uccle Sport – FC Brugeois 1-2

Club start de inhaalrace op Union en Daring in het hol van de leeuw. Op zondagnamiddag 29 februari 1920 zijn immers heel wat supporters van Union, dat alle 22 competitiewedstrijden heeft gespeeld, naar het Merlo-stadion in Ukkel afgezakt. Het stadion barst dan ook uit haar voegen.

FCB doet het tegen Uccle Sport zonder kapitein Hector Goetinck. Dat is een flinke aderlating. Torten zorgde een week eerder tegen Racing Club de Gand nog voor de ommekeer. Club start goed, maar komt na 22 minuten op achterstand. De Union-fans juichen uit volle borst. Het zit Club die namiddag ook wel een beetje mee, want enkele minuten na de achterstand scoort een speler van Ukkel een eigendoelpunt.

Léon Vande Voorde trekt Club anderhalve minuut voor affluiten over de streep. Met toetergeschal wordt naar Brugge teruggekeerd.

De tweede helft is potig en het spel gaat zwierig heen en neer. De wedstrijd wacht uiteindelijk een zinderend slot. En het is Léon Vande Voorde die, niet voor het eerst, Club anderhalve minuut voor het einde op winst zet. Zijn schot wordt eerst nog gepareerd, maar Léon verschalkt in de herneming alsnog een Brusselse back. De waanzinnige apotheose levert FCB 2 broodnodige punten op. Met toetergeschal wordt naar Brugge teruggekeerd.

Diezelfde namiddag speelt Daring voor het laatst. Het komt niet verder dan 0-0 bij Racing Club de Gand. Dat betekent dat Club met nog 3 wedstrijden te spelen en 6 punten te verdienen 4 punten achterstand heeft op Union en 3 op Daring. Tijdens de maand maart wachten FCB nog drie thuiswedstrijden. Die zullen bepalen als den Brugeois eindelijk het juk van would-be kampioen kan afwerpen.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

 • Archief Journal de Bruges
 • Archief Gazet van Antwerpen
 • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele
 • Boek Kurt Deswert (2016). Aftrap in Brussel. De vergeten geschiedenis van het voetbal in de hoofdstad. Gent: Borgerhoff & Lamberigts

Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP18: FC Brugeois – Racing Club de Gand 1-1

Een week na de belangrijke winst bij Union Saint-Gilloise ontvangt Club Brugge op speeldag 18 Racing Club Gent. De Gentenaren staan halfweg het klassement. Van onderschatting zou geen sprake mogen zijn. Enkele maanden eerder speelde FCB in Gent immers 1-1 gelijk.

Ook op De Klokke stokt die zondagnamiddag 22 februari 1920 de Brugse aanvalsmachine, al treft Léon Vande Voorde na enkele minuten de lat. Ook doelpogingen van Félix Balyu en Hector Goetinck leiden tot niets. Het betekent dat om 15u15 scheidsrechter Charles Barette bij 0-0 voor de rust fluit.

Op de tribune van de populaires gaat het er rumoerig aan toe. Scheidsrechter Barette legt de match vijf minuten stil nadat een toeschouwer een steen richting de Gentse doelman heeft geworpen.

De tweede helft is er een van woelig en brutaal spel. Het leidt in de zestigste minuut tot een strafschop voor de bezoekers. Die komt er na handspel van Honoré De Smet, die de bal uit het doel heeft geslagen. Vooral op de tribune van de populaires gaat het er rumoerig aan toe. Scheidsrechter Barette legt de match zelfs vijf minuten stil nadat een toeschouwer een steen richting de Gentse doelman heeft geworpen. De man wordt volgens Journal de Bruges onmiddellijk naar de uitgang geleid.

Bij 0-1 herschikt FCB de troepen: Hector Goetinck speelt centraler op het veld, terwijl Emiel Van Belle als pure rechtsbuiten fungeert. De tactiek werkt. FCB boetseert de ene aanval na de andere en scoort na 75 minuten de gelijkmaker. Torten dribbelt vier spelers en levert de perfecte assist voor Emiel Van Belle. Club blijft doorstomen, maar verder dan een wegens buitenspel afgekeurd doelpunt van Félix Balyu komt het niet meer.

Door het 1-1-gelijkspel lopen Union en Daring opnieuw uit. Union wint met 1-4 bij stadsgenoot Racing, Daring verslaat CS Verviétois met 1-0. Union telt nu zes punten voorsprong, maar heeft zijn laatste competitiewedstrijd afgewerkt. Met nog acht punten te verdienen is voor FCB nog alles mogelijk. Ook Daring kan met vier punten voorsprong nog worden bijgehaald.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

 • Archief Sportwereld
 • Archief Het Handelsblad
 • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele

Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP17: Union Saint-Gilloise – FC Brugeois 0-1

Op zondag 15 februari 1920 stroomt in Vorst het Dudenpark vol voor de topper tussen leider Union Saint-Gilloise en de Football Club Brugeois, nummer drie in het klassement. Zowat 20.000 toeschouwers kijken naar de volgens journalisten kampioenschapsbeslissende wedstrijd.

Club doet het met twee wisselspelers, al is de jeugdige Joseph Delporte allang geen nieuweling meer. Seppen is inmiddels gerodeerd als vaste vervanger van de langdurig geblesseerde René De Raedt. Achterin vervangt Emiel De Vos Honoré De Smet. Charles Cambier is zijn ervaren gids.

Alweer maakt de Brugse linkerflank Armand Pollet en Léon Vande Voorde het verschil.

Clubkapitein Hector Goetinck wint de toss en kiest ervoor tijdens de eerste helft te voetballen met de wind in de rug. Dat levert niet meteen resultaat op. Union draaft gedragen door de vele supporters over het veld. Dat levert kansen op. Zo laat aanvaller Robert Coppée de lat trillen en wordt doelman René De Smet verschillende keren op de proef gesteld.

Eens de storm overgewaaid, herstelt Club het evenwicht. En alweer is het de linkerflank Armand Pollet en Léon Vande Voorde die het verschil maakt. Vier minuten voor rust ontvangt Armand een voorzet van Léon en knalt onhoudbaar voorbij doelman Henri Leroy. De 0-1 is ook de ruststand. Het Dudenpark verstomt, de meegereisde Clubsupporters juichen.

Het mag een half mirakel worden genoemd, maar Club overleeft en pakt twee levensbelangrijke punten. Volgers horen in de verte de Brugse beiaard al spelen.

Tijdens de tweede helft zet Union FCB stevig onder druk. Het stapelt de hoekschoppen op, Smetje redt een schot van Joseph Musch, Emile Hanse treft de lat en Achille Meyskens schiet voor een leeg doel onbegrijpelijk naast. Het mag een half mirakel worden genoemd, maar Club overleeft en pakt twee levensbelangrijke punten. Na afloop vallen de spelers elkaar in de armen. Zij weten dat de titelhoop levendiger is dan ooit. Sommige volgers horen in de verte de Brugse beiaard al spelen.

In het klassement doet FCB voor het tweede weekend op rij een uitstekende zaak. Niet alleen komt het op vijf punten van Union, dat vier matchen meer heeft gespeeld en nog slechts één wedstrijd voor de boeg heeft. Ook nummer twee Daring CB gaat onderuit. Club krijgt daarvoor hulp van stadsgenoot Cercle, dat in Brugge met 1-0 wint. Bovendien verliest ook eerste achtervolger Antwerp bij Racing Club Gent.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

 • Archief Sportwereld
 • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele
 • Boek Kurt Deswert (2016). Aftrap in Brussel. De vergeten geschiedenis van het voetbal in de hoofdstad. Gent: Borgerhoff & Lamberigts

Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP16: FC Brugeois – CS Verviétois 4-1

Op speeldag 16 ontvangt Club Brugge op zondag 8 februari 1920 CS Verviétois. De club uit de provincie Luik bevindt zich in de lage middenmoot van het klassement. Voor FCB is winst een must. Na de nederlaag bij Beerschot moet het koste wat kost in het spoor blijven van Union en Daring Club Brussel.

De wedstrijdleiding is in handen van John Langenus en het wordt voor Club geen makkelijke namiddag. De mannen uit Verviers verkopen hun huid duur. Toch komt FCB na twintig minuten op voorsprong: een Waalse verdediger kopt een hoekschop in eigen doel. Een gelijkmaker voor rust hult De Klokke in stilzwijgen.

Zowel Sportwereld als Het Handelsblad noemen de 4-1-overwinning gevleid.

Ook tijdens de tweede helft zwoegt Club. Pas zeven minuten voor affluiten neemt FCB afstand. De 2-1 komt er na een knappe actie van kapitein Hector Goetinck, die Léon Vande Voorde bedient. Torten en Félix Balyu diepen in het slot de score verder uit. Zowel Sportwereld als Het Handelsblad noemen de 4-1-overwinning gevleid.

Met een verplaatsing naar leider Union voor de boeg krijgt Club komend weekend dé kans om de Brusselaars op de hielen te zitten.

In het klassement doet FCB een goede zaak. Leider Union mag dan wel winnen van Beerschot, eerste achtervolger Daring CB komt in Ukkel niet verder dan 0-0. Bovendien helpt stadsgenoot Cercle een handje door te winnen bij Antwerp. FCB is opnieuw derde, nog steeds op zeven punten van Union (met vier matchen meer). Daring CB telt met drie extra wedstrijden vijf punten voorsprong. Het komende weekend wacht Club een levensbelangrijke verplaatsing naar Union. Mits winst zit FCB de Brusselaars op de hielen.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

 • Archief Sportwereld
 • Archief Het Handelsblad
 • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele

Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP15: Beerschot AC – FC Brugeois 3-2

De competitie is al 15 speeldagen ver wanneer Club Brugge en Beerschot AC elkaar op zondag 1 februari 1920 voor het eerst ontmoeten. FCB reist naar Antwerpen zonder Charles Cambier en de langdurig geblesseerde René De Raedt. Hun vervangers heten Emiel De Vos en de inmiddels ingespeelde jonge Joseph Delporte. In de opstelling van Beerschot springt Pierre Braine, de oudere broer van de veel bekendere Raymond Braine, in het oog.

Liefst 8.000 toeschouwers zakken die namiddag onder een blakende zon naar de wedstrijd af. De thuisploeg start gezwind en FCB-doelman René De Smet moet meermaals tussenkomen. Na twintig minuten breekt de Brugse vesting voor het eerst. Aanvaller Ivan Thys verovert de bal, veinst een pass en schiet onhoudbaar binnen.

De thuisploeg kan slechts zes minuten van de voorsprong genieten. Club krijgt een strafschop toegekend na een fout op Félix Balyu, feilloos omgezet door Ernest Rachels. Lang hoeven de thuisfans de gelijke stand niet te dulden. Nog voor rust verdwijnt een schot van Beerschot-aanvaller Rik Larnoe via doelman Smetje in doel. Gazet van Antwerpen ziet een Beerschot dat de Brugse bezoekers helemaal overklast.

Beerschot sleept na een zinderend slot de zege over de streep. Gazet Van Antwerpen schrijft dat “Beerschot een flinke match speelde” en dat FCB de afwezige Charles Cambier heeft gemist.

In een meer evenwichtige tweede helft zijn de eerste kansen voor FCB. Op voorzet van Hector Goetinck kopt Félix Balyu op de lat. Op het uur krijgt Club het deksel op de neus. FCB-doelman René De Smet kan een schot van Ivan Thys aanvankelijk keren, maar is kansloos op de herneming van de inlopende Rik Larnoe. Voor Larnoe is het z’n tweede doelpunt van de namiddag.

Toch kan de thuisploeg bij 3-1 niet op de lauweren rusten. Amper twee minuten later pakt Félix Balyu, op aangeven van Léon Vande Voorde, uit met een van zijn vermaarde rushes en knalt onhoudbaar voorbij thuisdoelman Gerard Michiels. Na een zinderende slot, met kansen aan weerszijden, sleept Beerschot de overwinning over de streep.

Club leidt zijn derde seizoensnederlaag. In de topper verslaat Daring CB in eigen huis leider Union met 1-0.

In de nabeschouwing schrijft Gazet Van Antwerpen dat “Beerschot een flinke match speelde” en dat FCB de afwezigheid van Charles Cambier heeft gevoeld, ondanks goede prestaties van Emiel Pollet, Ernest Rachels, Hector Goetinck, Félix Balyu en Léon Vande Voorde. Doelman René De Smet kende volgens ooggetuigen niet zijn allerbeste namiddag.

Club verliest voor de derde keer. In de topper verslaat Daring CB voor 20.000 toeschouwers leider Union met 1-0. Ook Antwerp FC wint, met 1-4 bij Racing CB. FCB zakt in het klassement naar de vierde plaats. Het heeft zeven punten minder dan Union, dat vier wedstrijden meer heeft gespeeld. Daring CB telt zes punten voorsprong en drie matchen meer. Antwerp springt over FCB naar plaats drie. Het heeft twee punten meer en één match extra.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

 • Archief Sportwereld
 • Archief Gazet Van Antwerpen
 • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele

Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP14: FC Brugeois – Racing Club de Bruxelles 4-2

Op zondag 25 januari 1920 ontvangt Club Brugge op speeldag veertien Racing Club Brussel. De traditieclub staat in het klassement op de tiende plaats en zou voor FCB een hapklare brok moeten zijn. Club kampt met de naweeën van de potige derby het weekend voordien. Félix Balyu en Ernest Rachels staan aan de aftrap, maar Club moet het doen zonder defensieleider Charles Cambier en middenvelder René De Raedt.

FCB toont zich echter heer en meester in efficiëntie. Op De Klokke kunnen de toeschouwers zich gedurende de eerste 45 minuten laven aan twee doelpunten van Félix Balyu. Een door de zon gehinderde Racing-doelman ziet voor rust ook een poging van Léon Vande Voorde in doel verdwijnen. In vele opzichten is het duel een blauwdruk van de heenmatch enkele maanden eerder. Ook toen leidde Club aan de rust met 3-0 en kwamen de Brusselaars nog aardig terug. Met doelpunten van Bunyan en Maeschalk klauwt Racing zich ook nu opnieuw in de wedstrijd.

Kranten loven de prestaties van FCB-spelers Honoré De Smet, Joseph Delporte, Ernest Rachels en Emiel Van Belle.

Rondom het plein De Klokke gaan sommigen al sidderen en beven, en denken terug aan het onnodige puntenverlies tegen stadsgenoot Cercle. Die vrees is niet geheel onterecht. Maurice Bunyan mist tot tweemaal toe de kans op de gelijkmaker. Het is Emiel Van Belle die ditmaal alle onzekerheid wegneemt. Hij zorgt voor de 4-2-eindstand. Kranten loven de prestaties van FCB-spelers Honoré De Smet, Joseph Delporte, Ernest Rachels en Emiel Van Belle.

In het klassement profiteert Club Brugge van puntenverlies van Daring CB, dat thuis niet verder komt dan 1-1 tegen Racing Club Mechelen. Leider Union wint wel, ditmaal met 0-2 op het veld van Racing Club Gent. FCB blijft op de derde plaats met zeven punten achterstand op Union en vier op Daring CB. Union telt nog altijd vier matchen meer, Daring CB drie.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

 • Archief Sportwereld
 • Archief Het Laatste Nieuws
 • Archief De Nieuwe Gazet
 • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele
 • Boek Kurt Deswert (2016). Aftrap in Brussel. De vergeten geschiedenis van het voetbal in de hoofdstad. Gent: Borgerhoff & Lamberigts