Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP21: FC Brugeois – Antwerp FC 4-0

Het is een en al rumoer wanneer Club op de voorlaatste speeldag Antwerp FC ontvangt. Félix Balyu is de absolute ster. In een 4-0-overwinning scoort hij alle doelpunten.

De Klokke kirt bij de tackles van Charles Cambier. Op het middenveld heerst Joseph Delporte alsof hij al jaren in het eerste elftal voetbalt.

De 1-0 komt er al na drie minuten. Nog voor rust vervolledigt Félix zijn hattrick. Behalve het aanvallende compartiment toont ook de verdediging met Honoré De Smet en Charles Cambier zich onwrikbaar. De Klokke kirt bij de tackles van de ervaren Cambier. Op het middenveld heerst Seppen Delporte alsof hij al jaren in het eerste elftal voetbalt. Na een individuele actie zet Félix Balyu tijdens de tweede helft de 4-0-eindstand op het bord. Nog één week scheidt Club van een eerste landstitel.

De opdracht is eenvoudig: komende zondag op De Klokke niet verliezen van Racing Club Mechelen en de eerste landstitel is binnen.

De verzamelde pers duimt vurig mee. Zo sluit Sportwereld het wedstrijdverslag af met de zin: “Allo, Clubmannen, nog een streepje en de zege is aan u.” Hetzelfde lezen we in Gazet van Antwerpen. “Na vijf jaar stil zijn en na door den vijand overgroote schade geleden te hebben, sloegen de Clubmannen de hand aan het werk. Zondag zullen allen de belooning genieten voor hun onverpoosden ijver! Nog een duwke, mannen, de zege is aan u en ’t zal feeste zijn in de Brugsche stede.”

FCB staat na 21 speeldagen voor het eerst aan de leiding. De opdracht is eenvoudig: op de laatste speeldag op De Klokke niet verliezen van Racing Club de Malines en de eerste landstitel is een feit.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

  • Archief Het Laatste Nieuws
  • Archief Sportwereld
  • Archief Gazet van Antwerpen
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele