Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP20: FC Brugeois – Beerschot AC 2-1

Club start het drieluik dat over titelwinst zal beslissen tegen Beerschot AC. FCB heeft met de Antwerpenaren nog een rekening te vereffenen. Vijf weken eerder won Beerschot immers nog in Antwerpen met 3-2.

Op De Klokke toont Club zich voor een aanzienlijke menigte de betere ploeg. Pas drie minuten voor rust komt FCB eindelijk op voorsprong. Manten Pollet bedient Félix Balyu, die perfect afwerkt. In een evenwichtige tweede helft maakt Beerschot op de tegenaanval gelijk. Alweer slaat de schrik de supporters om het hart.

Kapitein Hector Goetinck stuurt vijf minuten voor het einde van de wedstrijd het schip richting veilige haven. Torten schiet van op zijn rechterflank overhoeks binnen.

Winst is een must, dus trekt FCB vol naar voren. Het krijgt kans na kans. Onder meer Léon Vande Voorde, in vorige wedstrijden de meest trefzekere Bruggeling, mist een immense mogelijkheid. Vijf minuten voor tijd stuurt kapitein Hector Goetinck het schip richting veilige haven. Torten krijgt op zijn rechterflank de bal van Emiel Van Belle en trapt overhoeks binnen. Even is er nog protest, maar dat wordt gauw weggewuifd door de scheidsrechter. De Klokke ontploft. Voor het tweede weekend op rij pakt FCB in het absolute slot de winst.

FCB heeft in de resterende thuiswedstrijden genoeg aan één overwinning en één gelijkspel om de titel te pakken.

Het Handelsblad schrijft over “een prachtigen wedstrijd” met de broers Emiel en Armand Pollet, Ernest Rachels en Charles Cambier als uitblinkers. Gazet van Antwerpen zet doelman René De Smet en Félix Balyu in de kijker.

FCB kruipt in het klassement tot op twee punten van leider Union en één van Daring, die beide al hun wedstrijden hebben gespeeld. Dat betekent dat Club in de resterende thuiswedstrijden tegen Antwerp FC en Racing Club de Malines genoeg heeft aan één overwinning en één gelijkspel om de titel te pakken.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

  • Archief Het Handelsblad
  • Archief Gazet van Antwerpen
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele