Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP19: Uccle Sport – FC Brugeois 1-2

Club start de inhaalrace op Union en Daring in het hol van de leeuw. Op zondagnamiddag 29 februari 1920 zijn immers heel wat supporters van Union, dat alle 22 competitiewedstrijden heeft gespeeld, naar het Merlo-stadion in Ukkel afgezakt. Het stadion barst dan ook uit haar voegen.

FCB doet het tegen Uccle Sport zonder kapitein Hector Goetinck. Dat is een flinke aderlating. Torten zorgde een week eerder tegen Racing Club de Gand nog voor de ommekeer. Club start goed, maar komt na 22 minuten op achterstand. De Union-fans juichen uit volle borst. Het zit Club die namiddag ook wel een beetje mee, want enkele minuten na de achterstand scoort een speler van Ukkel een eigendoelpunt.

Léon Vande Voorde trekt Club anderhalve minuut voor affluiten over de streep. Met toetergeschal wordt naar Brugge teruggekeerd.

De tweede helft is potig en het spel gaat zwierig heen en neer. De wedstrijd wacht uiteindelijk een zinderend slot. En het is Léon Vande Voorde die, niet voor het eerst, Club anderhalve minuut voor het einde op winst zet. Zijn schot wordt eerst nog gepareerd, maar Léon verschalkt in de herneming alsnog een Brusselse back. De waanzinnige apotheose levert FCB 2 broodnodige punten op. Met toetergeschal wordt naar Brugge teruggekeerd.

Diezelfde namiddag speelt Daring voor het laatst. Het komt niet verder dan 0-0 bij Racing Club de Gand. Dat betekent dat Club met nog 3 wedstrijden te spelen en 6 punten te verdienen 4 punten achterstand heeft op Union en 3 op Daring. Tijdens de maand maart wachten FCB nog drie thuiswedstrijden. Die zullen bepalen als den Brugeois eindelijk het juk van would-be kampioen kan afwerpen.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

  • Archief Journal de Bruges
  • Archief Gazet van Antwerpen
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele
  • Boek Kurt Deswert (2016). Aftrap in Brussel. De vergeten geschiedenis van het voetbal in de hoofdstad. Gent: Borgerhoff & Lamberigts