Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP18: FC Brugeois – Racing Club de Gand 1-1

Een week na de belangrijke winst bij Union Saint-Gilloise ontvangt Club Brugge op speeldag 18 Racing Club Gent. De Gentenaren staan halfweg het klassement. Van onderschatting zou geen sprake mogen zijn. Enkele maanden eerder speelde FCB in Gent immers 1-1 gelijk.

Ook op De Klokke stokt die zondagnamiddag 22 februari 1920 de Brugse aanvalsmachine, al treft Léon Vande Voorde na enkele minuten de lat. Ook doelpogingen van Félix Balyu en Hector Goetinck leiden tot niets. Het betekent dat om 15u15 scheidsrechter Charles Barette bij 0-0 voor de rust fluit.

Op de tribune van de populaires gaat het er rumoerig aan toe. Scheidsrechter Barette legt de match vijf minuten stil nadat een toeschouwer een steen richting de Gentse doelman heeft geworpen.

De tweede helft is er een van woelig en brutaal spel. Het leidt in de zestigste minuut tot een strafschop voor de bezoekers. Die komt er na handspel van Honoré De Smet, die de bal uit het doel heeft geslagen. Vooral op de tribune van de populaires gaat het er rumoerig aan toe. Scheidsrechter Barette legt de match zelfs vijf minuten stil nadat een toeschouwer een steen richting de Gentse doelman heeft geworpen. De man wordt volgens Journal de Bruges onmiddellijk naar de uitgang geleid.

Bij 0-1 herschikt FCB de troepen: Hector Goetinck speelt centraler op het veld, terwijl Emiel Van Belle als pure rechtsbuiten fungeert. De tactiek werkt. FCB boetseert de ene aanval na de andere en scoort na 75 minuten de gelijkmaker. Torten dribbelt vier spelers en levert de perfecte assist voor Emiel Van Belle. Club blijft doorstomen, maar verder dan een wegens buitenspel afgekeurd doelpunt van Félix Balyu komt het niet meer.

Door het 1-1-gelijkspel lopen Union en Daring opnieuw uit. Union wint met 1-4 bij stadsgenoot Racing, Daring verslaat CS Verviétois met 1-0. Union telt nu zes punten voorsprong, maar heeft zijn laatste competitiewedstrijd afgewerkt. Met nog acht punten te verdienen is voor FCB nog alles mogelijk. Ook Daring kan met vier punten voorsprong nog worden bijgehaald.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

  • Archief Sportwereld
  • Archief Het Handelsblad
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele

Een gedachte over “Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP18: FC Brugeois – Racing Club de Gand 1-1

Reacties zijn gesloten.