Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP17: Union Saint-Gilloise – FC Brugeois 0-1

Op zondag 15 februari 1920 stroomt in Vorst het Dudenpark vol voor de topper tussen leider Union Saint-Gilloise en de Football Club Brugeois, nummer drie in het klassement. Zowat 20.000 toeschouwers kijken naar de volgens journalisten kampioenschapsbeslissende wedstrijd.

Club doet het met twee wisselspelers, al is de jeugdige Joseph Delporte allang geen nieuweling meer. Seppen is inmiddels gerodeerd als vaste vervanger van de langdurig geblesseerde René De Raedt. Achterin vervangt Emiel De Vos Honoré De Smet. Charles Cambier is zijn ervaren gids.

Alweer maakt de Brugse linkerflank Armand Pollet en Léon Vande Voorde het verschil.

Clubkapitein Hector Goetinck wint de toss en kiest ervoor tijdens de eerste helft te voetballen met de wind in de rug. Dat levert niet meteen resultaat op. Union draaft gedragen door de vele supporters over het veld. Dat levert kansen op. Zo laat aanvaller Robert Coppée de lat trillen en wordt doelman René De Smet verschillende keren op de proef gesteld.

Eens de storm overgewaaid, herstelt Club het evenwicht. En alweer is het de linkerflank Armand Pollet en Léon Vande Voorde die het verschil maakt. Vier minuten voor rust ontvangt Armand een voorzet van Léon en knalt onhoudbaar voorbij doelman Henri Leroy. De 0-1 is ook de ruststand. Het Dudenpark verstomt, de meegereisde Clubsupporters juichen.

Het mag een half mirakel worden genoemd, maar Club overleeft en pakt twee levensbelangrijke punten. Volgers horen in de verte de Brugse beiaard al spelen.

Tijdens de tweede helft zet Union FCB stevig onder druk. Het stapelt de hoekschoppen op, Smetje redt een schot van Joseph Musch, Emile Hanse treft de lat en Achille Meyskens schiet voor een leeg doel onbegrijpelijk naast. Het mag een half mirakel worden genoemd, maar Club overleeft en pakt twee levensbelangrijke punten. Na afloop vallen de spelers elkaar in de armen. Zij weten dat de titelhoop levendiger is dan ooit. Sommige volgers horen in de verte de Brugse beiaard al spelen.

In het klassement doet FCB voor het tweede weekend op rij een uitstekende zaak. Niet alleen komt het op vijf punten van Union, dat vier matchen meer heeft gespeeld en nog slechts één wedstrijd voor de boeg heeft. Ook nummer twee Daring CB gaat onderuit. Club krijgt daarvoor hulp van stadsgenoot Cercle, dat in Brugge met 1-0 wint. Bovendien verliest ook eerste achtervolger Antwerp bij Racing Club Gent.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

  • Archief Sportwereld
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele
  • Boek Kurt Deswert (2016). Aftrap in Brussel. De vergeten geschiedenis van het voetbal in de hoofdstad. Gent: Borgerhoff & Lamberigts

Een gedachte over “Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP17: Union Saint-Gilloise – FC Brugeois 0-1

Reacties zijn gesloten.