Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP16: FC Brugeois – CS Verviétois 4-1

Op speeldag 16 ontvangt Club Brugge op zondag 8 februari 1920 CS Verviétois. De club uit de provincie Luik bevindt zich in de lage middenmoot van het klassement. Voor FCB is winst een must. Na de nederlaag bij Beerschot moet het koste wat kost in het spoor blijven van Union en Daring Club Brussel.

De wedstrijdleiding is in handen van John Langenus en het wordt voor Club geen makkelijke namiddag. De mannen uit Verviers verkopen hun huid duur. Toch komt FCB na twintig minuten op voorsprong: een Waalse verdediger kopt een hoekschop in eigen doel. Een gelijkmaker voor rust hult De Klokke in stilzwijgen.

Zowel Sportwereld als Het Handelsblad noemen de 4-1-overwinning gevleid.

Ook tijdens de tweede helft zwoegt Club. Pas zeven minuten voor affluiten neemt FCB afstand. De 2-1 komt er na een knappe actie van kapitein Hector Goetinck, die Léon Vande Voorde bedient. Torten en Félix Balyu diepen in het slot de score verder uit. Zowel Sportwereld als Het Handelsblad noemen de 4-1-overwinning gevleid.

Met een verplaatsing naar leider Union voor de boeg krijgt Club komend weekend dé kans om de Brusselaars op de hielen te zitten.

In het klassement doet FCB een goede zaak. Leider Union mag dan wel winnen van Beerschot, eerste achtervolger Daring CB komt in Ukkel niet verder dan 0-0. Bovendien helpt stadsgenoot Cercle een handje door te winnen bij Antwerp. FCB is opnieuw derde, nog steeds op zeven punten van Union (met vier matchen meer). Daring CB telt met drie extra wedstrijden vijf punten voorsprong. Het komende weekend wacht Club een levensbelangrijke verplaatsing naar Union. Mits winst zit FCB de Brusselaars op de hielen.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

  • Archief Sportwereld
  • Archief Het Handelsblad
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele