Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP15: Beerschot AC – FC Brugeois 3-2

De competitie is al 15 speeldagen ver wanneer Club Brugge en Beerschot AC elkaar op zondag 1 februari 1920 voor het eerst ontmoeten. FCB reist naar Antwerpen zonder Charles Cambier en de langdurig geblesseerde René De Raedt. Hun vervangers heten Emiel De Vos en de inmiddels ingespeelde jonge Joseph Delporte. In de opstelling van Beerschot springt Pierre Braine, de oudere broer van de veel bekendere Raymond Braine, in het oog.

Liefst 8.000 toeschouwers zakken die namiddag onder een blakende zon naar de wedstrijd af. De thuisploeg start gezwind en FCB-doelman René De Smet moet meermaals tussenkomen. Na twintig minuten breekt de Brugse vesting voor het eerst. Aanvaller Ivan Thys verovert de bal, veinst een pass en schiet onhoudbaar binnen.

De thuisploeg kan slechts zes minuten van de voorsprong genieten. Club krijgt een strafschop toegekend na een fout op Félix Balyu, feilloos omgezet door Ernest Rachels. Lang hoeven de thuisfans de gelijke stand niet te dulden. Nog voor rust verdwijnt een schot van Beerschot-aanvaller Rik Larnoe via doelman Smetje in doel. Gazet van Antwerpen ziet een Beerschot dat de Brugse bezoekers helemaal overklast.

Beerschot sleept na een zinderend slot de zege over de streep. Gazet Van Antwerpen schrijft dat “Beerschot een flinke match speelde” en dat FCB de afwezige Charles Cambier heeft gemist.

In een meer evenwichtige tweede helft zijn de eerste kansen voor FCB. Op voorzet van Hector Goetinck kopt Félix Balyu op de lat. Op het uur krijgt Club het deksel op de neus. FCB-doelman René De Smet kan een schot van Ivan Thys aanvankelijk keren, maar is kansloos op de herneming van de inlopende Rik Larnoe. Voor Larnoe is het z’n tweede doelpunt van de namiddag.

Toch kan de thuisploeg bij 3-1 niet op de lauweren rusten. Amper twee minuten later pakt Félix Balyu, op aangeven van Léon Vande Voorde, uit met een van zijn vermaarde rushes en knalt onhoudbaar voorbij thuisdoelman Gerard Michiels. Na een zinderende slot, met kansen aan weerszijden, sleept Beerschot de overwinning over de streep.

Club leidt zijn derde seizoensnederlaag. In de topper verslaat Daring CB in eigen huis leider Union met 1-0.

In de nabeschouwing schrijft Gazet Van Antwerpen dat “Beerschot een flinke match speelde” en dat FCB de afwezigheid van Charles Cambier heeft gevoeld, ondanks goede prestaties van Emiel Pollet, Ernest Rachels, Hector Goetinck, Félix Balyu en Léon Vande Voorde. Doelman René De Smet kende volgens ooggetuigen niet zijn allerbeste namiddag.

Club verliest voor de derde keer. In de topper verslaat Daring CB voor 20.000 toeschouwers leider Union met 1-0. Ook Antwerp FC wint, met 1-4 bij Racing CB. FCB zakt in het klassement naar de vierde plaats. Het heeft zeven punten minder dan Union, dat vier wedstrijden meer heeft gespeeld. Daring CB telt zes punten voorsprong en drie matchen meer. Antwerp springt over FCB naar plaats drie. Het heeft twee punten meer en één match extra.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

  • Archief Sportwereld
  • Archief Gazet Van Antwerpen
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele

Een gedachte over “Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP15: Beerschot AC – FC Brugeois 3-2

Reacties zijn gesloten.