Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP14: FC Brugeois – Racing Club de Bruxelles 4-2

Op zondag 25 januari 1920 ontvangt Club Brugge op speeldag veertien Racing Club Brussel. De traditieclub staat in het klassement op de tiende plaats en zou voor FCB een hapklare brok moeten zijn. Club kampt met de naweeën van de potige derby het weekend voordien. Félix Balyu en Ernest Rachels staan aan de aftrap, maar Club moet het doen zonder defensieleider Charles Cambier en middenvelder René De Raedt.

FCB toont zich echter heer en meester in efficiëntie. Op De Klokke kunnen de toeschouwers zich gedurende de eerste 45 minuten laven aan twee doelpunten van Félix Balyu. Een door de zon gehinderde Racing-doelman ziet voor rust ook een poging van Léon Vande Voorde in doel verdwijnen. In vele opzichten is het duel een blauwdruk van de heenmatch enkele maanden eerder. Ook toen leidde Club aan de rust met 3-0 en kwamen de Brusselaars nog aardig terug. Met doelpunten van Bunyan en Maeschalk klauwt Racing zich ook nu opnieuw in de wedstrijd.

Kranten loven de prestaties van FCB-spelers Honoré De Smet, Joseph Delporte, Ernest Rachels en Emiel Van Belle.

Rondom het plein De Klokke gaan sommigen al sidderen en beven, en denken terug aan het onnodige puntenverlies tegen stadsgenoot Cercle. Die vrees is niet geheel onterecht. Maurice Bunyan mist tot tweemaal toe de kans op de gelijkmaker. Het is Emiel Van Belle die ditmaal alle onzekerheid wegneemt. Hij zorgt voor de 4-2-eindstand. Kranten loven de prestaties van FCB-spelers Honoré De Smet, Joseph Delporte, Ernest Rachels en Emiel Van Belle.

In het klassement profiteert Club Brugge van puntenverlies van Daring CB, dat thuis niet verder komt dan 1-1 tegen Racing Club Mechelen. Leider Union wint wel, ditmaal met 0-2 op het veld van Racing Club Gent. FCB blijft op de derde plaats met zeven punten achterstand op Union en vier op Daring CB. Union telt nog altijd vier matchen meer, Daring CB drie.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

  • Archief Sportwereld
  • Archief Het Laatste Nieuws
  • Archief De Nieuwe Gazet
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele
  • Boek Kurt Deswert (2016). Aftrap in Brussel. De vergeten geschiedenis van het voetbal in de hoofdstad. Gent: Borgerhoff & Lamberigts