Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP13: Cercle Sportif Brugeois – FC Brugeois 2-2

Een week nadat FCB de thuiswedstrijd tegen Racing Club Mechelen zag uitgesteld wegens zware regenval, maken de Clubspelers op zondag 18 januari 1920 de korte verplaatsing naar stadsgenoot Cercle. Het terrein van Cercle Sportif is op dat moment gelegen in de buurt van de Smedenpoort tussen de Gistelsesteenweg en Torhoutse Steenweg met ingang waar zich nu het Canadaplein bevindt. Daar fluit scheidsrechter Raphaël Van Praag voor het oog van 6.000 toeschouwers om 14u10 de derby op gang.

FCB staat half januari in het klassement op de derde plaats, Cercle kampeert in de middenmoot. De thuisploeg neemt de beste start. Louis Saeys ontsnapt aan de Clubdefensie en scoort al na enkele minuten. FCB herstelt het evenwicht en op assist van Félix Balyu brengt Léon Vande Voorde Club op gelijke hoogte. Toch gaat Cercle met de voorsprong de rust in: Louis Baes, jongere broer van doelman Omer, scoort de 2-1.

Niet alleen verliest FCB een belangrijk punt in de titelstrijd, ook fysiek zijn de manschappen zwaar gehavend.

In een evenwichtige tweede helft zorgt opnieuw Léon Vande Voorde, ditmaal op een vrije schop, voor de 2-2. Scheidsrechter Van Praag kent FCB net voor affluiten nog een strafschop toe. Léon Vande Voorde zet zich achter de bal, maar Cercle-doelman Omer Baes redt op meesterlijke wijze. Een potige partij eindigt zo op een gelijkspel.

Na afloop is de schade groot. Niet alleen verliest FCB een belangrijk punt in de titelstrijd, ook fysiek zijn de manschappen zwaar gehavend. Het medisch bulletin van Journal de Bruges luidt als volgt: een zware trap op de enkel voor Ernest Rachels en Charles Cambier en een bloedneus voor Félix Balyu. Het grootste slachtoffer is René De Raedt. De Raedt sukkelde al enkele weken met een heupblessure en zal de rest van het seizoen niet meer in actie komen.

FCB ziet rivalen Union Sint-Gillis en Daring Club Brussel uitlopen. In de stand staat Club nog altijd derde. Het telt zeven punten minder dan leider Union en vijf dan Daring. Union heeft vier matchen meer gespeeld, Daring CB drie.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

  • Archief Sportwereld
  • Archief Het Handelsblad
  • Archief Het Laatste Nieuws
  • Archief Journal de Bruges
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele

Een gedachte over “Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP13: Cercle Sportif Brugeois – FC Brugeois 2-2

Reacties zijn gesloten.