Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP12: ARA La Gantoise – FC Brugeois 3-1

Is het decompressie na de fenomenale winst een week eerder tegen Daring Club Brussel? Ligt het nieuwjaarsfeest de spelers van FCB nog op de maag? Is er sprake van onderschatting? Wie zal het zeggen. In elk geval, Club Brugge is op zondagnamiddag 4 januari 1920 zichzelf niet.

Rode lantaarn ARA La Gantoise, dat uit twaalf wedstrijden slechts vier punten kon puren en nog geen enkele keer kon winnen, is die namiddag veel te sterk voor FCB, waar de ervaren Joseph Cambier, broer van Charles, op het middenveld René De Raedt vervangt. Al na twintig minuten klimt de thuisploeg op voorsprong. FCB-doelman René De Smet krijgt een schot van Joseph Vanderstraten niet onder controle, waarna Joseph de Groote La Gantoise op voorsprong zet, meteen ook de ruststand.

Journal de Bruges hoort in de prestatie van FCB echo’s van eerdere verloren kampioenschappen en maant de blauwzwarte spelers aan de moed niet te laten zakken.

Enkele maanden eerder was FCB op De Klokke nog met een knallende 7-0 te sterk, nu kan het geen vuist maken. Tijdens de tweede helft zetten eerst opnieuw Joseph de Groote en daarna Joseph Vanderstraten de thuisploeg op 3-0. Pas op het einde kan Club de eer redden wanneer Léon Vande Voorde op strafschop de 3-1-eindstand op het bord schiet. Journal de Bruges hoort in de prestatie van FCB echo’s van eerdere verloren kampioenschappen en maant de blauwzwarte spelers aan de moed niet te laten zakken.

Concurrenten Daring en Union starten 1920 wel met winst. Daring verslaat stadsgenoot Racing Club Brussel met 4-2, Union wint met 1-2 op het veld van Cercle. In de stand telt FCB vier punten achterstand op beide leiders. Daring telt twee matchen meer, Union heeft drie wedstrijden meer gespeeld.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

  • Archief Sportwereld
  • Archief Het Handelsblad
  • Archief Gazet van Antwerpen
  • Archief Journal de Bruges
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele