Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP11: FC Brugeois – Daring Club de Bruxelles 4-2

Na een voetbalarm weekend wegens een grote mijnstaking ontvangt Club Brugge op zondag 28 december 1919 Daring Club Brussel, leider in het klassement. Het is de tweede keer dat de teams elkaar ontmoeten. Op speeldag 2 verloor FCB in Brussel na een spectaculaire wedstrijd met 3-2.

Ook de terugwedstrijd op De Klokke ontgoochelt niet. Meer dan vijfduizend toeschouwers komen op de topper af. Die wordt op een zonnige winternamiddag om 14 uur afgetrapt onder leiding van scheidsrechter Raphaël Van Praag. Beide clubs stellen hun sterkste elftal op. De wedstrijd is amper vijftien seconden ver wanneer middenvelder Louis Bessems van op dertig meter onhoudbaar voorbij FCB-doelman René De Smet knalt. Op De Klokke is het, op de meegereisde Brusselaars na, muisstil.

Met stevig en enthousiast spel neemt FCB daarna de bovenhand. Vooral de linkerflank met Armand Pollet en Léon Vande Voorde blinkt uit. Knap samenspel zorgt voor de gelijkmaker: assist Pollet, doelpunt Vande Voorde halfweg de eerste helft. FCB duwt door en nog voor rust zet Félix Balyu Club op voorsprong. Een dominant FCB dwingt tijdens de eerste helft maar liefst tien hoekschoppen af. En dan blijft handspel van Daring-verdediger Armand Swartenbroeks nog zonder gevolg.

Félix Balyu zorgt op de tegenaanval in twee tijden voor de 4-2-eindstand en een onbeschrijfelijk gejuich bij de supporters van de Club.

Kort na rust moet FCB-doelman Smetje zich verschillende keren tonen op afstandsschoten van Honoré Vlamynck, die als Oostendenaar in eigen streek speelt. Ook verdedigers Charles Cambier en Honoré De Smet, de broer van René, moeten meermaals tussenkomen. Op de koop toe verliest FCB René De Raedt met een blessure aan de linkerknie. Toch slaagt Club erin in de 65ste minuut een derde keer te scoren via Félix Balyu. Een strafschopfout van Ernest Rachels – de strafschop wordt perfect omgezet door Honoré Vlamynck – maakt het opnieuw spannend.

FCB loert in het slot op de tegenval. Dat loont een kwartier voor affluiten. Kapitein Hector Goetinck ontsnapt op zijn rechterflank en via Emiel Van Belle en Léon Vande Voorde gaat het razendsnel naar Félix Balyu. Félix schiet op doel en zorgt in twee tijden voor de 4-2-eindstand. Daring-doelman Léon Vandermeiren is de wanhoop nabij. Een onbeschrijfelijk gejuich weerklinkt bij de supporters van de Club.

Journalisten zijn unaniem: door de imponerende prestatie tegen de directe concurrent zet FCB de titelambities kracht bij.

Alle kranten hebben lof voor de collectief sterke prestatie van de blauwzwarte Bruggelingen. In de verdediging was Charles Cambier opnieuw briljant, op het middenveld en in de aanval zijn er mooie woorden voor de broers Emiel en Armand Pollet, Léon Vande Voorde en Félix Balyu. Journalisten zijn unaniem: door de imponerende prestatie en winst tegen de directe concurrent zet FCB de titelambities kracht bij.

FCB doet die namiddag in het klassement een uitstekende zaak. De winst brengt Club met twee matchen minder gespeeld op twee punten van leider Daring CB. Bovendien speelt directe concurrent Union Saint-Gilloise op eigen veld gelijk tegen Antwerp FC. Club is in de rangschikking nu derde, maar heeft op de nummers één en twee nog meerdere wedstrijden tegoed. Met geloof in de eerste landstitel kan het nieuwe jaar worden ingezet.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

  • Archief Sportwereld
  • Archief Journal de Bruges
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele
  • Boek Kurt Deswert (2016). Aftrap in Brussel. De vergeten geschiedenis van het voetbal in de hoofdstad. Gent: Borgerhoff & Lamberigts