Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP10: FC Brugeois – Uccle Sport 8-0

Op speeldag tien ontvangt Club Brugge op zondag 14 december 1919 Uccle Sport. FCB brengt twee vervangers aan de aftrap. Ernest Rachels is out met een blessure en René De Raedt moet ziek afmelden. Hun vervangers zijn de ervaren Joseph Cambier, jongere broer van Charles en voor de oorlog jarenlang basisspeler bij Club, en de jonge Joseph Delporte.

Een gemotiveerd FCB wil na het gelijkspel in Gent de puntjes op de i zetten. Het sterk gehavende Uccle Sport, met vier invallers, is een vogel voor de kat. Even houden de bezoekers nog gelijke tred. Dan opent Félix Balyu de score. Het is het begin van wat op De Klokke een dolle namiddag zal worden.

Journal de Bruges looft de jonge Joseph Delporte en de 32-jarige Joseph Cambier is volgens diezelfde krant nog altijd de uitstekende voetballer die hij voor de oorlog was.

Vijf minuten na het doelpunt van Félix schildert Charles Cambier een vrije trap in doel. Met een hattrick van Léon Vande Voorde gaat het voor rust al naar 5-0. Ook tijdens de tweede helft gaat FCB door op het elan. Félix prikt z’n tweede en met nummers vier en vijf van de namiddag zorgt Léon Vande Voorde voor de 8-0-eindstand.

Ooggetuigen hebben een onstuimig FCB gezien. Verschillende kranten overladen alle Clubspelers met complimenten. Er is bijzondere aandacht voor invallers Joseph Delporte en Joseph Cambier. Journal de Bruges looft Delporte om zijn zeer sterke match en de 32-jarige Joseph Cambier is volgens de krant nog altijd de uitstekende voetballer die hij voor de oorlog was.

FCB komt, wegens een algemene mijnstaking in het weekend van 20 en 21 december, pas opnieuw in actie op zondag 28 december 1919. Dan speelt het op De Klokke de absolute topper tegen Daring Club Brussel.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

  • Archief Sportwereld
  • Archief Het Laatste Nieuws
  • Archief Journal de Bruges
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele
  • Boek Kurt Deswert (2016). Aftrap in Brussel. De vergeten geschiedenis van het voetbal in de hoofdstad. Gent: Borgerhoff & Lamberigts