Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP9: Racing Club de Gand – FC Brugeois 1-1

Een week na de thuiswinst tegen Union speelt Club Brugge op zondag 7 december 1919 op het veld van middenmoter Racing Club Gent. De club voetbalt op dat moment in het Emanuel Hielstadion in Gentbrugge en zal dat blijven doen tot 2010.

Scheidsrechter Paul Putz fluit om 14 uur de wedstrijd op gang. Bij FCB is er één wissel ten opzichte van de topper het weekend voordien. De pas twintig jaar geworden Joseph Delporte vervangt op het middenveld René De Raedt. Club neemt meteen het heft in handen. Léon Vande Voorde scoort, maar het doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel van Hector Goetinck. Niet veel later zet Emiel Van Belle FCB toch op voorsprong.

In een verder evenwichtige eerste helft dwingt een goede actie van de thuisploeg doelman René De Smet zijn doel te verlaten. Daardoor scoort Racing Club Gent de gelijkmaker. Bij het thuispubliek heerst onbeschrijfelijk geluk bij de 1-1-ruststand.

Na afloop is er lof voor Clubspelers Félix Balyu, de jonge Joseph Delporte en de broers René en Honoré De Smet.

Tijdens een evenwichtige tweede helft doet FCB het in het slot zonder de geblesseerde Ernest Rachels. De thuisploeg zet de tien van FCB stevig onder druk, maar dankzij enkele uitstekende reddingen van doelman Smetje sleept Club het ene punt over de streep. Na afloop is er lof voor Clubspelers Félix Balyu, de jonge Joseph Delporte en de broers René en Honoré De Smet.

Ondanks het gelijkspel doet FCB in het klassement een uitstekende zaak. Leider Daring CB verliest verrassend met 2-1 op het veld van rode lantaarn CS Verviètois en Union gaat in eigen stadion met 3-5 onderuit tegen stadsgenoot Racing Club Brussel. In de stand staat FCB nu op de tweede plaats. Het telt één punt minder dan Daring CB.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van volgende bronnen:

  • Archief Sportwereld
  • Archief Journal de Bruges
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele

Een gedachte over “Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP9: Racing Club de Gand – FC Brugeois 1-1

Reacties zijn gesloten.