Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP8: FC Brugeois – Union Saint-Gilloise 2-1

Het moet een zinderende zondagnamiddag zijn geweest, die 30ste november 1919, wanneer Club Brugge en Union Saint-Gilloise, de leider in het klassement, elkaar ontmoetten op De Klokke. Het weer is prachtig en voor het oog van ruim 5000 toeschouwers, waaronder enkele honderden Brusselaars, staan bij beide clubs de sterkst mogelijke elf tussen de lijnen. Dat betekent bij FCB René De Smet in doel; zijn jongere broer Honoré en veteraan Charles Cambier achterin; het trio René De Raedt, Emiel Pollet en Ernest Rachels op het middenveld; en voorin de vijfkoppige doelpuntenmachine Armand Pollet, Léon Vande Voorde, Félix Balyu, Emiel Van Belle en kapitein Hector Goetinck.

Bij Union, voor de Eerste Wereldoorlog zeven keer landskampioen (in 1910 na 1-0-winst in een testwedstrijd tegen FCB!), is het onder meer uitkijken naar doelman Henri Leroy, voor de oorlog de vaste doelman van de nationale ploeg. Union telt ook zes leden van het team dat enkele maanden later in Antwerpen olympisch voetbalkampioen zal worden.

Twee springen in het oog. Verdediger Oscar Verbeeck speelde van 1908 tot 1912 in het eerste elftal van FCB. Daarnaast is er Louis Van Hege. Van Hege maakte voor de Eerste Wereldoorlog grote sier bij AC Milan en was, net zoals Balyu en Goetinck, tijdens de oorlog lid van de Front Wanderers. Van Hege scoorde bij Milan meer dan 90 doelpunten in evenveel wedstrijden. Aan zijn passage in Italië hield hij z’n bijnaam “Luigi” en een carrière bij Pirelli over.

Alle Clubspelers worden na afloop met zegekreten begroet. De krant Journal de Bruges heeft het zelfs over een “wonderbaarlijke De Raedt”.

Op De Klokke laven de supporters zich aan prachtig voetbal. Beide ploegen starten in volle vaart en al na vier minuten komt FCB op voorsprong. Hector Goetinck klieft door de Union-verdediging en bedient Félix Balyu. Doelman Leroy duwt het schot in de voeten van Emiel Van Belle, die koel afwerkt. Club moet daarna het initiatief aan de bezoekers laten. Tot grote kansen komt het niet. Na de rust is FCB de betere. Het levert in minuut 70 de dubbele voorsprong op. De Brugse aanvallers ontsnappen aan de aandacht van Oscar Verbeeck en vanop twintig meter schiet Léon Vande Voorde onhoudbaar binnen.

Ondanks de 2-0-achterstand toont Union veel aanvalsdrang. Dat zorgt enkele minuten voor het einde voor de eerredder wanneer Robert Coppée een corner in doel kopt. Voor Union is het verlies de eerste seizoensnederlaag. Journalisten hebben het na affluiten over een “ongehoord geluid” dat uitgaat van de menigte rondom het veld. Alle Clubspelers worden met zegekreten begroet. De krant Journal de Bruges heeft het zelfs over een “wonderbaarlijke De Raedt”.

Diezelfde namiddag wint Daring CB thuis van Cercle en is zo de nieuwe koploper. FCB staat op de derde plaats, op drie punten van Daring CB en twee van Union Saint-Gilloise, dat een wedstrijd meer heeft gespeeld.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van volgende bronnen:

  • Archief Het Handelsblad
  • Archief Sportwereld
  • Archief Journal de Bruges
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele
  • Boek Kurt Deswert (2016). Aftrap in Brussel. De vergeten geschiedenis van het voetbal in de hoofdstad. Gent: Borgerhoff & Lamberigts

Een gedachte over “Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP8: FC Brugeois – Union Saint-Gilloise 2-1

Reacties zijn gesloten.