Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP7: CS Verviétois – FC Brugeois 1-2

Op zondag 23 november 1919 staat Club Brugge voor de verste verplaatsing van het seizoen. Met één punt uit zeven wedstrijden is CS Verviétois allerlaatste. Club speelt met het type-elftal: René De Smet in doel; Honoré De Smet en Charles Cambier in de verdediging; René De Raedt, Emiel Pollet en Ernest Rachels op het middenveld; en voorin het kwintet van links naar rechts Armand Pollet, Léon Vande Voorde, Félix Balyu, Emiel Van Belle en kapitein Hector Goetinck.

De lange trip naar Verviers zit de FCB-spelers in de benen. Club beleeft een lastige namiddag en gaat, na een achterstand, de rust in met 1-1. Ook tijdens de tweede helft domineert de thuisploeg. Doelman Smetje moet op drie pogingen alle zeilen bijzetten. En alweer is het Félix Balyu die FCB over de streep trekt. Op aangeven van Armand Pollet scoort Félix enkele minuten voor affluiten het winnende doelpunt.

De winst komt er volgens de krant Journal de Bruges na een woelige namiddag.

De krant Sportwereld heeft het na afloop over een “schoone match en prachtig spel langs beide zijden.” Het Franstalige Journal de Bruges roemt de kalmte van de jonge Honoré De Smet en strooit complimenten naar Charles Cambier, Armand Pollet en Félix Balyu.

De winst komt er na een woelige namiddag, althans volgens Journal de Bruges. Die meldt dat de Clubspelers tijdens de wedstrijd door een deel van het thuispubliek beledigingen – onder meer “sales flamins” en “boches” (moffen) – naar het hoofd kregen geslingerd.

In Brugge brengt men alles in gereedheid om binnen één week, op zondag 30 november 1919, op De Klokke het nog ongeslagen Union Sint-Gillis te ontvangen.

Een maand na de wedstrijd, op 21 december 1919, verschijnt in datzelfde Journal de Bruges een open brief van de heer Tombeur, secretaris van CS Verviétois. Daarin laat hij weten dat de FCB-delegatie met de nodige egards is ontvangen – onder meer de Brugse clubkleuren afgebeeld aan de stadioningang en applaus bij het betreden van het terrein – en dat, indien de wedstrijd zou zijn ontspoord, dit te wijten was aan de zwakke leiding van de scheidsrechter (deze zin laat me glimlachen – is dit 1919 of 2019?). Verder schrijft de heer Tondeur dat eerdere thuiswedstrijden tegen Vlaamse ploegen Antwerp FC en Racing Club Mechelen zonder problemen zijn verlopen. Hij benadrukt tot slot de uitstekende relatie tussen CS Verviétois en FCB. Opvallend: in Sportwereld is er geen melding van het incident.

In elk geval, de vijfde opeenvolgende zege brengt FCB dichter bij Daring Club Brussel, dat tegen Ukkel Sport voor het eerst punten laat. Union is leider met één wedstrijd meer gespeeld. In Brugge groeit de titelhonger. Men brengt alles in gereedheid om binnen één week, op zondag 30 november 1919, op De Klokke het nog ongeslagen Union Sint-Gillis te ontvangen.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van volgende bronnen:

  • Archief Sportwereld
  • Archief Journal de Bruges
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele