Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP6: Racing Club de Bruxelles – FC Brugeois 2-3

Een week na de derbyzege reist FCB op zondag 9 november 1919 richting hoofdstad. Ditmaal geeft het in het Stade du Vivier d’Oie in Ukkel Racing Club Brussel partij. Racing is op dat moment een club met allure. De Brusselaars zijn zesvoudig landskampioen, waaronder vier opeenvolgende titels van 1900 tot en met 1904. Ook in 1897 en 1908 was Racing CB kampioen.

In de startopstelling van de thuisploeg springen de Engelse broers Maurice en Charles “Cyrille” Bunyan Jr. in het oog. Zij zijn de zonen van Charles Bunyan Sr., in 1909 vanuit Engeland overgekomen om trainer te worden bij Racing CB. Charles bracht zijn zoon Maurice mee en vanaf 1911 voetbalt ook Charles Jr. bij de club. Zij vormen voor en na de Eerste Wereldoorlog het aanvalsduo van de Brusselse club, ook die novembernamiddag.

Sportwereld meldt, ondanks dapper verweer van Racing CB, een verdiende zege voor FCB.

Racing Club Brussel heeft in zijn vorige vijf wedstrijden amper één punt gesprokkeld. Ook tegen FCB kent het die zondagnamiddag een moeilijke start. Félix Balyu etaleert zijn grote vorm en scoort na een hoekschop het eerste doelpunt. Club domineert aan de Ganzenvijver. Met nog twee doelpunten van Léon Vande Voorde staat het aan de rust 0-3.

Tijdens een meer evenwichtige tweede helft laat FCB-doelman René De Smet zich verschillende keren onderscheiden. Toch moet hij zich nog twee keer gewonnen geven. Eerst op een poging van Maurice Bunyan. Twee minuten voor affluiten legt een andere Engelsman, Alphonse Wright, de 2-3-eindstand vast. De krant Sportwereld meldt, ondanks dapper verweer van Racing CB, een verdiende zege voor FCB. De krant ziet Charles Cambier, René De Smet, Armand Pollet en Félix Balyu als uitblinkers bij Club.

FCB wint voor de vierde keer op rij en staat in het klassement nu op de derde plaats. Ook het Brusselse leidersduo Daring en Union wint opnieuw. Union haalt stevig uit: het verslaat Racing Club Gent met 9-1.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van volgende bronnen:

  • Archief Sportwereld
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele
  • Boek Kurt Deswert (2016). Aftrap in Brussel. De vergeten geschiedenis van het voetbal in de hoofdstad. Gent: Borgerhoff & Lamberigts

Een gedachte over “Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP6: Racing Club de Bruxelles – FC Brugeois 2-3

Reacties zijn gesloten.