Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP5: FC Brugeois – Cercle Sportif Brugeois 2-0

Op zondagnamiddag 2 november 1919 vindt op speeldag vijf voor het oog van enkele duizenden toeschouwers de eerste Brugse derby van het seizoen plaats. De wedstrijd is een duel tussen twee ploegen in de middenmoot van het klassement. Op het terrein De Klokke is er aanvankelijk dan ook weinig niveauverschil. Wel kunnen de toeschouwers zich laven aan knappe combinaties. Ondanks bij wijlen vinnig en kunstig voetbal staat het aan de rust nog altijd 0-0.

Ook tijdens de tweede helft gaat de wedstrijd lange tijd gelijk op, tot een kwartier voor affluiten. Dan zet linkervleugel Armand “Manten” Pollet, die een week eerder ook al twee keer scoorde in Mechelen, FCB op voorsprong. Niet veel later verdubbelt Emiel Van Belle de score. Vlak voor affluiten krijgt Albert Van Coile nog een unieke kans op de eerredder. Hij geraakt van op drie meter niet voorbij FCB-doelman René De Smet, die na twee wedstrijden afwezigheid wegens blessure zijn plaats als eerste doelman opnieuw heeft ingenomen.

FCB schuift dankzij de derbywinst in het klassement naar de vierde plaats.

Club boekt een knappe 2-0-overwinning tegen de stadsgenoot. Journalisten loven na afloop de prestatie van de dubbele broedertandem René en Honoré De Smet en Emiel en Armand Pollet. Ook Ernest Rachels krijgt een pluim. Bij Cercle springt Omer Baes in het oog. Hij is op dat moment een van de beste doelmannen van het land en acht jaar eerder een van de sterkhouders van de eerste titel van de vereniging. Op de allerlaatste speeldag ontmoetten FCB en Cercle elkaar toen op het veld van de groen-zwarten, die genoeg hadden aan een gelijkspel. Club kwam niet tot winst en moest de titel aan Cercle laten.

FCB schuift dankzij de derbywinst in het klassement naar de vierde plaats. Concurrenten Daring en Union kennen diezelfde namiddag geen moeite met staartploegen ARA La Gantoise en CS Verviètois. Daardoor blijft de kloof met de leiders drie punten. Union heeft wel een wedstrijd meer gespeeld.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van volgende bronnen:

  • Archief Sportwereld
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele
  • Website cerclemuseum.be