Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP4: Racing Club de Malines – FC Brugeois 2-3

Speeldag vier brengt Club Brugge op zondag 26 oktober 1919 naar Mechelen. Racing Club Mechelen speelt op dat moment op een terrein aan het Rode Kruisplein, vanwaar het in het najaar van 1923 zal verhuizen naar het huidige Oscar Vankesbeeckstadion. Het regent licht en achter de omheining wachten duizenden supporters op het begin van de wedstrijd. Die wedstrijd begint uitzonderlijk al om 14 uur. Dat gebeurt omdat de spelers van Club in Brussel hun treinaansluiting niet zouden missen en, ondanks de verre verplaatsing, dezelfde avond naar Brugge zouden kunnen terugkeren.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter John Langenus. Langenus is letterlijk en figuurlijk een grote meneer. Met zijn 1,90 meter straalt de Antwerpenaar gezag uit. Hij zal in 1930, bijna elf jaar later, in Montevideo de finale van het eerste wereldkampioenschap voetbal leiden, door thuisland Uruguay met 4-2 gewonnen van Argentinië.

FCB levert in Mechelen een sterke collectieve prestatie met alweer Charles Cambier als steunpilaar.

Die namiddag houdt Langenus toezicht op elf Clubspelers, waar de jonge André Vander Hofstadt voor de tweede opeenvolgende keer in doel staat. Verder kan Club, dat schijnbaar aantreedt in een witte uitrusting, rekenen op het type-elftal. Het belet niet dat de thuisploeg al na zes minuten op voorsprong komt, een voorsprong die wordt gevierd onder daverend handgeklap van het thuispubliek. FCB laat zich echter niet wegdringen en maakt een kwartier later de gelijkmaker via aanvaller Félix Balyu. Ook na rust domineert Club het spel en komt na een onhoudbare knal van linkervleugelspeler Armand Pollet op 1-2. Toch kan het de voorsprong niet vasthouden.

FCB drukt de Mechelaars daarna tegen het eigen doel. Tien minuten voor affluiten volgt de verlossing. Een vrijstaande Léon Vande Voorde bedient Armand Pollet, die met zijn tweede van de namiddag onhoudbaar het winnende doelpunt scoort. Aanwezigen zijn het er na afloop over eens: de zege is verdiend. FCB levert in Mechelen een sterke collectieve prestatie met alweer de 35-jarige Charles Cambier als steunpilaar. Na afloop zijn de benen vermoeid, maar met een gerust gemoed reist Club met de trein opnieuw richting Brugge.

In de stand staat FCB met een wedstrijd minder gespeeld op de zesde plaats, op drie punten van het ongenaakbare Daring, dat nog het maximum heeft.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van volgende bronnen:

  • Archief Sportwereld
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele

Een gedachte over “Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP4: Racing Club de Malines – FC Brugeois 2-3

Reacties zijn gesloten.