Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP3: FC Brugeois – ARA La Gantoise 7-0

De gruwel van de Eerste Wereldoorlog heeft het terrein De Klokke flink beschadigd. Het stadion moet dan ook grondig worden hersteld. Daarom speelt Club Brugge pas op zondag 19 oktober 1919, drie weken na de start van de competitie, voor het eerst een thuiswedstrijd. Voor die wedstrijd tegen ARA La Gantoise is De Klokke volgelopen. Langs het veld is het kopjes en petjes tellen. De zon schijnt volop op de gezichten van de meer dan drieduizend toeschouwers. Zij zien hoe voor aanvang van de wedstrijd Clubkapitein Hector ‘Torten’ Goetinck, tijdens de oorlog lid van de militaire ploeg de Front Wanderers, met een bos bloemen wordt gehuldigd.

FCB doet het in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen zonder eerste doelman René De Smet. ‘Smetje’ uit de Smedenstraat heeft een week eerder op het veld van Daring Club Brussel een blessure opgelopen. Zijn vervanger is de 22-jarige André Vander Hofstadt, een jonge doelman overgekomen van de beloften. Verder treedt FCB met de sterkst mogelijke ploeg aan. Dat betekent een zogenaamde klassieke 2-3-5-opstelling met als centrale verdedigingsduo Honoré De Smet, de jongere broer van eerste doelman René, en Clublegende Charles Cambier. Het duo heeft voor zich een middenveld met Ernest Rachels, Emiel Pollet en René De Raedt. Aan de buitenkanten staan op links Armand Pollet, de oudere broer van middenvelder Emiel, en op rechts de aalvlugge Hector Goetinck. De andere aanvallend ingestelde spelers zijn Léon Vande Voorde, Emiel Van Belle en in de punt goalgetter Félix Balyu.

André Vander Hofstadt zal in zijn debuutmatch meteen de netten schoon houden. FCB is veel te sterk en voetbalt op de golven van de enthousiaste fans. Enkel de doelpalen houden de thuisploeg gedurende het eerste halfuur meermaals van de voorsprong. In de 35ste minuut breekt de Gentse dam wanneer doelman Arthur Boedrie een hoekschop in eigen doel verwerkt. Enkele minuten later verdubbelt Félix Balyu de voorsprong.

Tijdens de tweede helft rolt FCB de tegenstand uit Gent verder op. Met doortastend voetbal en uitstekend samenspel gaat het na rust met nog meerdere doelpunten van Léon Vande Voorde en Félix Balyu naar 7-0. La Gantoise, inmiddels met tien man, doet nog verwoede pogingen om de eerredder op het bord te krijgen, maar geraakt niet voorbij doelman Vander Hofstadt.

Club pakt, na een 1-1-gelijkspel bij Antwerp en een 3-2-nederlaag bij Daring Club Brussel, voor het eerst de winst. Journalisten zwaaien in hun verslag met lof naar Clubspelers Ernest Rachels, René De Raedt, Charles Cambier en Félix Balyu. Dankzij de overwinning schuift FCB met een wedstrijd minder gespeeld naar de middenmoot.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

  • Archief Sportwereld
  • Archief Het Handelsblad
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele

Een gedachte over “Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP3: FC Brugeois – ARA La Gantoise 7-0

Reacties zijn gesloten.