Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP2: Daring Club de Bruxelles – FC Brugeois 3-2

Omdat De Klokke nog steeds wordt opgelapt na de gruwel van de Eerste Wereldoorlog, speelt FCB de eerste competitiewedstrijden op verplaatsing. Twee weken na de wedstrijd in Antwerpen reist het naar Brussel. Daar wacht Daring Club Brussel, een club met naam en faam die in 1912 en 1914 kampioen is geworden. Door de onderbreking wegens de Eerste Wereldoorlog is de club in oktober 1919 dus per definitie de regerend landskampioen.

FCB is er niet enkel voor de tweede speeldag van de competitie, het is ook te gast voor de heropening van het stadion van Daring. Net als De Klokke heeft het stadion geleden onder de Eerste Wereldoorlog. In Molenbeek kan inmiddels worden gevoetbald, al is het stadion nog lang niet klaar. Pas een jaar, op 12 september 1920, zal het stadion officieel worden ingewijd met een wedstrijd tussen stadsgenoten Daring en Union. Toch zijn op zondag 12 oktober zo’n vijfduizend supporters naar het stadion gekomen.

Daring is ook na de oorlog absolute top. Achteraan heeft het met Armand Swartenbroeks een topper in huis. Swartenbroeks is, net als Clubspelers Balyu en Goetinck, tijdens de oorlog lid geweest van de Front Wanderers en een leidend figuur in de twee vooroorlogse titels van Daring. Ook na zijn carrière verwerft hij enige statuur. Hij wordt voltijds arts en is van 1956 tot 1971 burgemeester van Koekelberg. Bovendien heeft Daring met Honoré Vlamynck, een Oostendenaar die na de oorlog VG Oostende voor Daring heeft geruild, een absolute topspits in huis.

Vlamynck scoort tegen FCB meteen twee keer, waarvan de laatste op vrije trap. Tussendoor heeft Vandeweghe de thuisploeg op 2-0 gebracht, tevens de ruststand. Een laat doelpunt van Félix Balyu, die eerder ook al de 2-1 liet optekenen, kan de eerste seizoensnederlaag van Club niet afwenden.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

  • Archief Sportwereld
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele
  • Boek Kurt Deswert (2016). Aftrap in Brussel. De vergeten geschiedenis van het voetbal in de hoofdstad. Gent: Borgerhoff & Lamberigts

 

Een gedachte over “Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP2: Daring Club de Bruxelles – FC Brugeois 3-2

Reacties zijn gesloten.