Club Brugge kampioen 1919-1920 | SP1: Antwerp FC – FC Brugeois 1-1

Het is een druiligere zondagnamiddag wanneer op 28 september de eerste naoorlogse competitie van start gaat. De spelers van FC Brugeois zijn met de trein naar Antwerpen gereisd, waar de wedstrijd wordt gespeeld in het stadion aan de Broodstraat, tussen 1908 en 1923 de thuishaven van Royal Antwerp FC. Diezelfde namiddag wordt ook in Mechelen, Gent, Brugge en Ukkel de competitie op gang gefloten.

In Antwerpen zijn enkele duizenden toeschouwers op de wedstrijd afgekomen. FCB kan voor de competitieopener rekenen op zijn sterkste elftal. Er wordt gespeeld in een zogenaamde klassieke 2-3-5-opstelling. Dat betekent dat doelman René De Smet in het centrale verdedigingsduo zijn jongere broer Honoré terugvindt. Naast Honoré De Smet speelt de ervaren Charles Cambier, die de jonge centrale verdediger, overgekomen uit de jeugd van Club, aanstuurt. Het duo heeft voor zich een middenveld met Ernest Rachels, Emiel Pollet en René De Raedt. Aan de buitenkanten staat op links Armand Pollet, de oudere broer van Emiel, en op rechts de aalvlugge Hector Goetinck, kapitein van de ploeg. De andere aanvallend ingestelde spelers zijn Léon Vande Voorde, Emiel Van Belle en in de punt goalgetter Félix Balyu.

Onder leiding van scheidsrechter Raphaël Van Praag en met wind in de rug trapt Club de wedstrijd op gang. FCB moet in eerste instantie het spel ondergaan, maar na balverlies op het Antwerpse middenveld kan de kwieke Léon Vande Voorde de bal meenemen en net voor rust de 0-1 scoren. Na meer dan vijfenveertig minuten spelen is het veld door de hevige regenbuien een grote modderpoel. Club heeft het de tweede helft lastig en na geharrewar voor het Brugse doel tikt Felix Aerts na tien minuten de gelijkmaker binnen. Beide ploegen strijden daarna nog wel voor de overwinning, maar op het intussen kletsnatte terrein komt het niet meer tot grote kansen. Charles Cambier heerst achterin met uitmuntend kopspel en wordt algemeen geroemd als de beste man op het veld.

Voor deze blogpost werd gebruikgemaakt van deze bronnen:

  • Archief Het Laatste Nieuws
  • Archief De Nieuwe Gazet
  • Archief Gazet van Antwerpen
  • Archief Sportwereld
  • Boek Dries Vanysacker (2010). Van FC Brugeois tot Club Brugge KV (1891–2010). De maatschappelijke inbedding van een Brugse, Vlaamse, Belgische en Europese voetbalploeg. Brugge: Van de Wiele
  • Website www.rafcmuseum.be