Bezocht | Boekenfestijn Kortrijk

Van 5 tot en met 8 april vond in Kortrijk Xpo het Boekenfestijn plaats. Ik bezoek het Boekenfestijn al enkele jaren en kocht er al veel sportboeken voor een schappelijke prijs. De boeken zijn niet tweedehands, wel enkele jaren geleden gepubliceerd. Vooral Nederlandse uitgeverijen bieden boeken aan – het Boekenfestijn is van oorsprong een Nederlandse organisatie. De voorbije edities zie ik ook meer Engelstalige uitgaven. Dit zijn de boeken die ik ditmaal van het Boekenfestijn heb meegebracht.

1936. Wij gingen naar Berlijn – Auke Kok

In ‘1936. Wij gingen naar Berlijn’ vertelt auteur Auke Kok (1956) het verhaal van de Nederlanders die in 1936 naar de Olympische Zomerspelen in Berlijn en Olympische Winterspelen in Garmisch-Partenkirchen gingen. De propagandaspelen zijn de Spelen van Jesse Owens, die vier keer goud wint. Kok beschrijft in 15 hoofdstukken de innerlijke strijd van de Nederlandse sporters. ‘1936. Wij gingen naar Berlijn’ won begin mei vorig jaar de Nico Scheepmaker Beker, de prijs voor het beste sportboek van het jaar 2016.

Aankoopprijs: 9,99 €

The Little Wonder: The Remarkable History of Wisden – Robert Winder

Ik zie cricket af en toe op de BBC. Dan zap ik meestal, vooral omdat ik niks van de spelregels snap. Met cricket heb ik weinig, met prachtige boekcovers heb ik veel. Dus liet ik me verleiden tot het boek van Robert Winder. Hij beschrijft in ‘The Little Wonder’ de geschiedenis van de Wisden, al sinds 1864 hét standaardwerk over cricket.

De cricketalmanak, vernoemd naar stichter en legende John Wisden (1826-1884), staat bekend als ‘the Bible of Cricket’. The Times omschreef het boek van Winder, daterend van 2013, als ‘The best cricket book of the year, by a long way’. 

Aankoopprijs: 1,99 €

Wisden on the Ashes: The authoritative story of cricket’s greatest rivalry

Op de lange boekenplank lag hij welgevoed en wat bestoft in zijn gele vel: de ‘Wisden on the Ashes’, editie 2010-2011. Ik kon dan ook niet anders dan deze echte Wisden Cricketers’ Almanack meenemen. Cricketleken linken het spel aan de Ashes. Dit zijn een serie testmatchen tussen Engeland en Australië die al sinds 1882, en meestal om de twee jaar, plaatsvinden.

Het boek opent met een reisverslag uit 1876. De Engelsen reisden op 21 september met de boot vanuit Southampton naar Australië om er hen op 15, 16, 17 en 19 maart 1877, nog voor de eerste editie van de Ashes, in Melbourne de allereerste keer te bekampen. De encyclopedie telt 628 pagina’s en staat vol met weetjes over wedstrijden en spelers.

Aankoopprijs: 5,99 €

Meer info over het Boekenfestijn en volgende edities op de website van het evenement: www.boekenfestijn.be