Beluisterd | Mijn 5 favoriete tennis podcasts

In Melbourne is de Australian Open, het leukste grandslamtoernooi van het jaar, aan de gang. Tennis is mijn favoriete sport, allicht nog meer dan voetbal. Ik speel het graag, ik kijk er graag naar, ik lees er graag over, en ik luister graag als er over tennis wordt gepraat. Elk aspect boeit me mateloos. Het internet wemelt van de tennis podcasts. Ik vertel hieronder meer over mijn 5 favorieten en dat zijn niet altijd vertellingen met voorspellingen en analyses.

Thirty Love: Conversations About Tennis

Carl Bialik is de stem van Thirty Love. In zijn podcast covert hij alle aspecten van de tennissport. Het is soms voer voor de echte tennisfanaat, zoals de laatste aflevering met Stephanie Kovalchik van Tennis Australia over het gebruik van statistieken en tennisdata, maar er zijn ook meer laagdrempelige episodes over tennisboeken, tennisdocu’s en een inkijk in het leven van een commentator en volbloed fan.

Thirty Love bestaat sinds april vorig jaar. Er is wekelijks een nieuwe episode en die duurt iets minder dan dertig minuten. Je vindt hier alle voorgaande afleveringen.

Tennis Psychology Podcast

Zoals de naam het zegt gaat deze podcast over het mentale aspect van het spelletje. Niet zelden vertellen spelers en coaches dat vijftig tot zeventig procent van een prestatie tussen de oren zit. Termen als ‘choken’ en ‘het korte armpje’ zijn bekend voor wie tennis volgt en speelt.

In elke aflevering beantwoordt gastheer Dr. Patrick Cohn één vraag van een luisteraar. De episodes zijn vaak niet langer dan zeven minuten en komen willekeurig in de tijd. Het loont de moeite om een keer door het archief te surfen.

Beyond the Baseline

Van alle podcasts legt Beyond the Baseline het meeste gewicht in de schaal. De podcast is onderdeel van Sports Illustrated en dat is te horen. Je krijgt een brede waaier aan high profile gasten en interessante topics, aan elkaar gepraat door de ervaren Jon Wertheim. Voor ons Belgen is de aflevering met Kim Clijsters van afgelopen zomer een goede instap. Je vindt hier een lijst met alle episodes.

The Main Draw

The Main Draw is een spin-off van het luxueuze Racquet Magazine. De podcast is er zo goed als wekelijks sinds juni 2015. De afleveringen zijn meestal actualiteitsgebonden met voorspellingen en terugblikken, maar er worden regelmatig zijsprongen gemaakt. Zo kon de aflevering van 8 februari 2017 over schrijver David Foster Wallace me erg bekoren – over DFW en zijn tennisteksten schreef ik eerder dit. Alle afleveringen zijn hier netjes opgelijst.

The Tennis Podcast

Deze podcast is het geesteskind van David Law en Catherine Whitaker en de Britse tegenhanger van Beyond the Baseline. Ik vind de relaxte Britten aangenamer om te horen dan de Amerikanen die de hyperkinetische toer durven opgaan. The Tennis Podcast is kwaliteit in geluid en inhoud. Tijdens grandslamtoernooien is er dagelijks een aflevering van plusminus dertig minuten. Aan te raden tijdens deze Australian Open dus. Hier is een overzicht van alle episodes.

Nog tennis podcasts?

Ook deze tennis podcasts zijn het beluisteren waard:

  • No Challenges Remaining is al aan aflevering 200 toe, vrij mainstream met veel informatie en onder meer de twitteractieve Ben Rothenberg van The New York Times als host.
  • In de Tactical Tennis Podcast leggen de initiatiefnemers het tactische aspect van tennis onder de loep. De profielschetsen van de toppers zijn boeiend om te beluisteren.
  • Achter de Baseline is de enige Nederlandstalige tennis podcast die ik ken. De meest recente aflevering dateert wel al van juli vorig jaar.