Longread | Bezoek Rolex Paris Masters (1)

In 1847 ging Jules Verne in Parijs rechten studeren. Zesentwintig jaar later, in 1873, publiceerde hij zijn wereldberoemde avonturenroman De reis om de wereld in tachtig dagen. Volgens de overlevering kreeg Verne het idee voor het boek in een café in deze stad, terwijl hij een krant las. Hoewel de trip die ik nu onderneem de levensverwachting heeft van een opportunistische eendagsvlieg, voel ik me verbonden met Phileas Fogg, de protagonist in Vernes avonturenverhaal. Ik reis immers even mee op de tocht om de wereld die het tennisseizoen is: van de start begin januari onder de loden zon van de Australische zomer tot de donkere novemberavonden tijdens de ATP World Tour Finals in Londen.

Van Brisbane, het allereerste toernooi van het jaar (de toernooien starten in feite de laatste dagen van december), tot en met de ATP World Tour Finals telt de kalender vierenzestig evenementen. Ze worden onderverdeeld in enerzijds grandslamtoernooien en anderzijds ATP-toernooien. De eerste vier, beschouwd als de kroonjuwelen van de tennissport, vallen onder auspiciën van de Internationale Tennisfederatie (ITF). De ATP-toernooien worden, de ATP World Tour Finals uitgezonderd, onderverdeeld in drie categorieën: ATP 250 (39), ATP 500 (11) en ATP 1000 (9), verwijzend naar het aantal punten op de wereldranglijst die de winnaar ontvangt. De negen Masters 1000-toernooien zijn verdeeld over Europa (4), Noord-Amerika (4) en Azië (1).

***

Tijdens een jaargang houdt het mannentennis twee keer halt in Parijs. Een eerste maal gebeurt dat als lente-epiloog tijdens Roland Garros, een van de vier grandslamtoernooien. Een tweede keer, eind oktober, strijkt het circus neer in Bercy, een van vier ATP Masters1000-toernooien in Europa.

Tussen beide evenementen zijn enkele belangrijke verschillen. Er is vooreerst het deelnemersveld. Waar de hoofdtabel op Roland Garros bestaat uit 128 vrouwen en 128 mannen, is die in Bercy beperkt tot 48 mannen. De zestien topreekshoofden komen pas in de tweede ronde in actie. Dat maakt dat de toernooipiramide zes verdiepingen telt, een minder dan een grandslamtoernooi.

Een tweede verschilpunt –hier richt ik mij tot potentiële bezoekers- zijn de weersomstandigheden. Waar Roland Garros onderhevig is aan wispelturige lentedagen, wordt in Bercy de weersfactor uitgeschakeld: het toernooi vindt indoor plaats in het Palais Omnisports. Dat betekent dat je als bezoeker zeker bent dat je van begin tot einde ononderbroken tennis zult zien.

Tot slot is het toernooi van Paris-Bercy bijzonder om zijn plaats op de kalender. Het is het laatste reguliere ATP-toernooi van het seizoen en zet zichzelf dan ook in de markt als ‘The Ultimate Battle’. Hier in Parijs worden de laatste tickets verdeeld voor de ATP World Tour Finals, waaraan enkel de beste acht tennissers van het seizoen mogen deelnemen. In Bercy wordt het kaf van het koren gescheiden, wat zorgt voor een extra pigment.

Lees hier deel 2 van ‘Bezoek Rolex Paris Masters’.

2 gedachten over “Longread | Bezoek Rolex Paris Masters (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.